Home of Langkawi Tour

 


Koh Lipe

0
Posted November 28, 2017 by Banglong Men in Koh Lipe Tour

Koh Lipe

Tentang Koh Lipe

Koh Lipe adalah sebuah pulau kecil di bahagian selatan laut Andaman. Ia terletak di Satun Province, dekat Pulau Langkawi (Malaysia), kira-kira 60 Kilometer (38 batu) dari tanah besar. Ia adalah sebahagian daripada Tarutao National Marine Park, kumpulan yang besar lebih daripada 70 pulau, dan juga sebahagian daripada kelompok kecil pulau dipanggil Kepulauan Or iii atau Kepulauan Adang.

Koh Lipe adalah terkenal untuk menyelam dan snorkeling, dan pantai yang indah dan suasana yang santai.

Pulau-pulau Utama Koh Lipe

Terdapat 3 pantai utama di Pulau Koh Lipe, semua dalam masa 15 minit berjalan kaki.

Pantai Pattaya

Pantai utama Koh Lipe adalah sebuah teluk besar terlindung dengan pasir lembut serbuk, kristal air biru yang jelas dan hak snorkeling baik dari pantai. Terdapat pelbagai jenis penginapan di Pantai Pattaya, tetapi sejak beberapa tahun kebelakangan ini terdapat telah menjadi trend yang lebih besar, resort yang lebih mewah. Terdapat berpuluh-puluh bar dan restoran di pantai atau di sekitar sudut di Walking Street. Pada musim yang tinggi ia boleh mendapatkan agak sibuk, tetapi pantai lain hanya pendek 15 minit berjalan kaki, jadi ia masih agak mudah untuk melarikan diri dari orang ramai.

Sunrise Beach (Hat Chao Ley)

Sunrise Beach merupakan hamparan panjang pantai berpasir putih dan dilindungi dari cuaca monsun pada musim rendah, dan mempunyai angin yang menyenangkan pada hari-hari yang paling pada musim tinggi. Sekolah, hospital dan Chao Ley kecil kampung terletak di sini. Penginapan lebih merebak keluar daripada di Pantai Pattaya, dan masih terdapat beberapa tempat yang murah di sekitar, tetapi beberapa tempat kelas atasan telah dibuka sejak beberapa tahun lepas juga. Terdapat beberapa restoran kecil dan kedai-kedai di Pantai Sunrise, dan ia adalah antara 5 dan 15 minit ke Walking Street dan pantai lain. Sunrise Beach mempunyai snorkeling terbaik kanan pantai.

Sunset Beach (Hat Pramong)

Sunset Beach adalah sebuah teluk kecil yang dihadapi Barat ke Kepulauan Or iii dan adalah tempat yang hebat untuk menonton matahari terbenam. Kawasan sekitar Pantai Sunset belakang yang paling tenang dan santai di Koh Lipe, dengan tempat-tempat yang sangat sedikit untuk tinggal, dan mereka semua telah dapat mengekalkan rasa ‘Lipe Lama’. Penginapan berkisar dari pondok asas di pantai banglo kedesaan dan peribadi yang terletak di dalam hutan yang rendang. Terdapat ada tempat mewah untuk tinggal di kawasan itu. Terdapat beberapa tempat yang bagus untuk makan dan minum di kawasan itu, dan ia adalah 10 hingga 15 minit berjalan kaki ke Walking Street dan pantai lain.

Kepulauan Berdekatan dan Pantai

Terdapat beberapa pulau-pulau yang tidak didiami yang dengan mudah boleh dicapai dengan bot ekor panjang, segala yang ada di antara 15 minit dan 1 jam jauhnya. 2 yang besar, Koh Adang dan Koh Rawi mempunyai stesen renjer mana perkhemahan adalah mungkin. Stesen renjer di Koh Adang juga mempunyai banglo dan khemah yang disediakan, dan terdapat sebuah restoran kecil (Open dari bulan November hingga Mei). Pulau-pulau di sekitar Koh Lipe yang besar untuk lawatan sehari, dan beberapa pengendali di pulau itu menawarkan perjalanan snorkel yang akan membawa anda kepada 4 atau 5 pulau dalam 1 hari.

Koh Lipe Snorkeling

Percutian Ke Koh Lipe

Koh Lipe terkenal dengan aktiviti diving dan juga snorkelling di kawasanan pantai menariknya. Jika anda berminat untuk mencuba aktiviti snorkelling di Koh Lipe anda boleh menghubungi pihak kami. Kami menyediakan pakej snorkeling ke 10 kawasan snorkeling yang menarik di sekitar Koh Lipe.

Aktiviti snorkelling yang disediakan oleh pihak kami akan menjanjikan kepuasan bagi pengemar aktiviti snorkeling dan scuba diving. Pakej minimun kami adalah seramai 10 orang. Untuk sebarang pertanyaan dan keterangan lanjut,sila hubungi kami di nombor telefon yang tertera dibawah.

Harga Bagi Koh Lipe Tour

Untuk maklumat lanjut mengenai harga dan pakej percutian Koh Lipe yang pihak kami tawarkan sila hubungi pihak kami. Kami menyediakan pakej menarik dengan harga berpatutan untuk percutian anda.

Hubungi Kami Untuk Koh Lipe Tour

Sebagai wakil perlancongan berdaftar, pihak kami sedia untuk membantu anda mengalami percutian paling mengembirakan dan tidak dapat dilupakan dengan menyediakan pelbagai servis yang berkaitan dengan perlancongan di Koh Lipe dan Langkawi. Kami boleh dihubungi melalui cara berikut:

Sekiranya anda ingin menempah bilik dan penginapan di sini, anda boleh menghubungi pihak kami. Kami AZ Fajar Agency merupakan agen percutian berdaftar yang sedia untuk membantu anda mendapatkan percutian idaman anda di Pulau Langkawi. Malahan kami juga menyediakan pelbagai servis tambahan untuk kemudahan anda mendapatkan percutian terbaik.
Untuk mendapatkan informasi terkini mengenai pakej-pakej percutian di Koh Lipe dan Pulau Langkawi, sila hubungi Banglong Amen Az Fajar di talian: 019 – 494 2066 atau Kak Nab AZ Fajar di talian: 012 – 581 7918. Atau anda boleh tinggalkan komen di ruang yang disediakan.
Did you enjoy this article? If so, we’d love to hear your thoughts in the comments below. It would be great if you subscribed to our RSS feed or signed up for email updates to get more goodness. There’s lots more where this came from!

About the Author

Banglong Men


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)